E g z a m a  -  S e d e f  - A k n e   H a s t a l i k l a r i


Sedef Hastalığı

Hastalığın bulunduğu deri bölgesi kızarık hale gelir. Üzerinde kalın gümüş renkli kabuklanmalar oluşur. Saçlı deri, diz, dirsek ve sırtın alt kısmı sıklıkla tutulan bölgelerdir. Bazı vakalar kişinin hastalığının farkında olmayacak kadar hafif seyirlidir. Diğer taraftan vücudun büyük bir kısmını tutacak şekilde şiddetli seyredebilir. Bu çok şiddetli vakalarda bile yararlı tedavi metodları vardır. Sedef hastalığı aynı ailenin birden fazla bireyinde görülebilmesine rağmen bulaşıcı değildir.

Toplumda hastalığın görülme sıklığı yüzde 1 ila 3 arasında değişmektedir. Sebep bilinmemektedir. Bununla birlikte güncel araştırmalar kanda bulunan akyuvarlardaki bir anormalliğin iltihabi olayı tetiklediğine ve hastalığın gelişime yol açtığına işaret etmektedir. İltihaptan dolayı deri üç dört günde bir dökülür. Bu normalden yedi sekiz kat daha hızlıdır. Hastalar deride kaşıma, yolma, yaralanma veya aşırı güneş yanığından 10-14 gün sonra beneklenme tarzında yeni plakların ortaya çıktığını farkeder. 

Sedef hastalığı aynı zamanda, streptokoksik boğaz iltihabı gibi bazı infeksiyonlardan sonra, bazı ilaçların alımıyla birlikte aktivite kazanabilir. Alevlenmeler kış aylarındadır çünkü deri kurur ve güneş ışığı azalmıştır.


Sedef Hastalığının Tipler  

İltihaptan dolayı deri üç dört günde bir dökülür. Bu normalden yedi sekiz kat daha hızlıdır. Hastalar deride kaşıma, yolma, yaralanma veya aşırı güneş yanığından 10-14 gün sonra beneklenme tarzında yeni plakların ortaya çıktığını farkeder. Sedef hastalığı aynı zamanda, streptokoksik boğaz iltihabı gibi bazı infeksiyonlardan sonra, bazı ilaçların alımıyla birlikte aktivite kazanabilir. Alevlenmeler kış aylarındadır çünkü deri kurur ve güneş ışığı azalmıştır.   

Hastalık çeşitli formlarda görülebilir. Bu formlar hastalığın şekli, şiddeti, devam etme süresi, yerleşim yeri açısından farklı özellikler taşır. En sık görülen formda başlangıçta küçük kırmızı bir kabarıklık vardır. Giderek genişleme ve kabuklanmalar ortaya çıkar. Kabuklar kaldırıldığında altta küçük kırmızı kanama alanları görülür.   

- Dizler, dirsekler, kasık bölgesi ve genital bölge, kollar, bacaklar, avuç ve ayak tabanları, saçlı deri, vücuttaki kıvrım bölgeleri sedef hastalığının en çok görüldüğü bölgelerdir.

- Tırnakta sedef hastalığı varsa üzerinde nokta şeklinde çöküntüler görülür. Tırnak yatağı kalınlaşır, peynirimsi bir görünüm alır. Tedavisi zordur.  

Koltuk altın da, kasık bölgesinde, genitalde, göğüs altlarında alışılmadık tarzda sedef hastalığı görülebilir. 

- Guttat sedef hastalığı genellikle bir boğaz iltihabını takiben görülür. Genellikle çocuklar etkilenir. Vucutta çok sayıda küçük kırmızı, üzeri kabuklu lekeler ortaya çıkar. Haftalar veya aylar içerisinde kendiliğinden kaybolur.   Sedef hastalığı olan kişilerde %30'a varan oranlarda eklem iltihaplanması şikayetleri görülür. %5-10'unda çeşitli eklemlerde iltihabi olaydan dolayı işlevsel kısıtlılık oluşur. Bazı kişilerde eklem iltihaplanması şikayetleri, deri tutulumu arttığı zaman kötüleşebilir. Bazen de deri tutulumu düzeldiğinde eklem şikayetleri de düzelir. 


Argan Yağı'nın Uygulanışı 

Egzama rahatsızlığı olanlar da ürünün normal vucut bakımı için kullanıldığı şekli ile. ılık bir duş sonrasında (gece yapmadan önce) vucutlarını ve sorunlu bölgeleri iyi bir şekilde kuruladıktan sonra, ellerine bir veya bir temiz bir pamuk parçasına yeteri kadar argan yağı dökerek. sorunlu  bölgenin çevresine hafif bir masajla yağı uygulayabilirler. Aynı şekilde sorunlu bölgenin üstüne de fazla bastırmadan yağı uygulayabilirler. Kullanım snrasında vücudunuza kesinlike deodorant veya başkaca bir kimyasal kozmetik ürünü sürmeyiniz. 

Ürünün kullanımında uygulama öncesi  ve sonrasın da temizlik çok önemlidir. Argan Yağı düzenli olarak her akşam sorunlu bölgelere uygulanmalıdır. 


Egzaman Hastalığı 

Egzama derinin kurumasına, kızarmasına ve pul pul dökülmesine neden olan bir cilt hastalığıdır. Deri ateşlenip çok fazla kaşınabilir ve kaşıma derinin zedelenip enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Egzama bulaşıcı değildir. 


Egzama derinin iltihaplanması için kullanılan bir terim olan dermatit olarak da bilinir. Atopik egzama en çok bilinen egzama türüdür ve saman nezlesi ve astım ile ilişkilendirilir. Atopik egzamaya yakalanma eğilimi kalıtsal olarak miras alınmasına rağmen çevresel etkenlerden de oldukça fazla etkilenir. Atopik; maddelere (alerjik maddelere) karşı aşırı hassasiyet anlamına gelir. En yaygın alerjik maddeler ev toz akarları, tüy, polen, kedi ve köpek tüyü ve bazen de inek sütü, yumurta ve fındık-fıstık gibi gıda maddeleridir. Atopik egzama 3 aylık bebeklerde genelde yüzde başlayıp sonra da kol ve bacak dış yüzeyine ve vücuda yayılabilir. 

Daha büyük çocuklarda cildin hemen hemen her yerinde ortaya çıkabilir ancak özellikle dirseklerin ön kısmında; diz ve bileklerin arkasında; ayak bileği ve boyunda olmak üzere genelde kol ve bacakların kırışıklıklarında görülür. Atopik egzama İngiltere’de küçük çocukların yaklaşık %15 ile 20’sini etkiler. Atopik egzama çocukların %70’inde gençlik dönemine gelindiğinde ortadan kaybolur ve çoğunda 4-5 yaşına kadar büyük ölçüde temizlenir. Yetişkinliğe kadar iyileşmediğinde egzama genellikle vücut kırışıklıkları, yüz ve elleri etkiler. Atoik egzamanın görülme oranı son yıllarda artmıştır.  


Argan Yağı'nın Uygulanışı

Uygulama Egzama Hastalığında olduğu gibidir. Ürünün kullanımında uygulama öncesi  ve sonrasın da temizlik çok önemlidir. Argan Yağı düzenli olarak her akşam sorunlu bölgelere uygulanmalıdır.  


Akne - Sivilce Rahatsızlığı

Halk arasında  'sivilce' adıyla bilinen akne en sık karşılaşılan cilt problemidir. Her 100 yetişkinin 85'i bir dönem bu problemle karşılaşır, 15'inde ise tedavisi güç bir hal alır.  

Akne ciltte bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır, normalde bu bezlerin salgıladığı yağın deri yüzeyine çıkarak atılması gerekir. Fakat ergenlik döneminde yağ bezi daha fazla yağ salgılar, bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal yoğunlaşmış bir yağ kütlesi sebebi ile tıkanır. Aknenin temel  nedeni ise bu tıkanmadır.   

Komedo yani sivilce başı, genişleyen kıl dipleri yağ, ölü deri hücreleri ve bakteriler ile tıkandığında oluşur. Çıplak gözle görülmeyen sivilce başı cilt yüzeyinin altında elverişli ortam bulduğunda iltihaplanarak gelişir. Deride hala yağ birikimi sürdüğünde bakteriler gözenek içinde şişkinlik yapmaya başlar. İltihaplanma çevredeki deride gittikçe artarken akyuvarlar bu davetsiz misafirle mücadeleye başlar Tüm akneler basit bir enfeksiyonla başlar! Tüm sivilceler aynı yoldan başladığı halde değişik kişilerde değişik tepkiler ve şekiller görülebilir. Lütfen bu rehberin kesin teşhis için kullanılmaması gerektiğini unutmayınız. Bu açıklamalar sizi tıbbi yardıma ihtiyacınız olup olmadığı konusunda yönlendirecektir.


Argan Yağı'nın Uygulanışı

Uygulama Egzama ve Sedef Hastalığında olduğu gibidir.

Ürünün kullanımında uygulama öncesi  ve sonrasın da temizlik çok önemlidir. Argan Yağı düzenli olarak her akşam sorunlu bölgelere uygulanmalıdır.  

 


Milliyet Gazetesi ilgili haberi